Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów? Poznaj prosty trik

Podczas słonecznego lata pomidory smakują najlepiej. Nic dziwnego, że większość Polaków zajada się nimi właśnie w tę porę roku i szykuje pyszne przetwory na sezon zimowy. Czasem zdarza się jednak, że warzywa są jeszcze zielonkawe i nie nadają się do gotowania. Poznaj prosty trik na to, jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów. To działa!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pomidory trafiły do Europy z Peru w XV wieku. Były wówczas nazywane „złotymi jabłkami", uznawane za trujące i stosowane jedynie w charakterze ozdobnym. Dziś, choć dylemat, czy pomidor to owoc, czy warzywo, wciąż jest dyskutowany, to wszyscy już się zgodzą z tym, że pomidory są wartościowe dla organizmu i jak najbardziej jadalne.

Przede wszystkim to prawdziwa bomba witaminowa, dostarczająca wiele cennych mikroelementów. Do głównych należą oczywiście potas, likopen, witaminy C i E oraz beta-karoten. To niskokaloryczne warzywa, które pomagają schudnąć (również dzięki zawartości błonnika) i idealnie nawadniają organizm, bo w większości składają się z wody. Co istotne, pomidory po przetworzeniu są tak samo (a nawet bardziej) wartościowe niż te świeże. 

Dodatkowo są niezwykle uniwersalne w kuchni. Możesz z nich zrobić niemal wszystko - od kanapek z surowymi warzywami, po pyszny chłodnik gazpacho, aż po sos pomidorowy do pizzy czy lasagne.

Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów?

Kupione pomidory są jeszcze zielonkawe i nie dojrzewają tak szybko, jak zakładałeś? Może te zebrane z ogródka potrzebują jeszcze czasu, by można było przyrządzić z nich pyszne dania? Pamiętaj, że warzywa te warto jeść regularnie, żeby dostarczyć organizmowi antyoksydantów, uregulować ciśnienie krwi i pobudzić pracę jelit. 

Nie warto jednak kupować już czerwonych pomidorów, jeśli w domu masz te z zieloną skórką, czyli jeszcze niedojrzałe i twardawe. Wystarczy, że dowiesz się, jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów. Domowym, prostym trikiem podzieliła się użytkowniczka aplikacji Tik Tok, która wykorzystała do tego celu jedynie... papierowe opakowanie na żywność

Co zrobić, żeby pomidory były idealnie dojrzałe, a przez to bardziej miękkie i soczyste? Przygotuj papierową torebkę (taką jak np. na kanapki do pracy) i włóż do niej pomidory. Następnie szczelnie zamknij i trzymaj ok. tygodnia, aż pomidory nie nabiorą właściwego, intensywnego koloru. Jeśli warzyw masz więcej, włóż je do kartonowego pudełka - tak, żeby się ze sobą nie stykały. Również odczekaj do osiągnięcia przez nie wymarzonej barwy i soczystości. Jeśli twoim pomidorom brakuje niewiele do pełnej dojrzałości, połóż je po prostu na nasłonecznionym parapecie - to z pewnością przyspieszy proces.

Dzięki takim kulinarnym trikom będziesz szybciej mógł się cieszyć pysznymi daniami. Zachęcamy cię do wypróbowania najlepszych przepisów na przetwory z pomidorów

Reklama

Zobacz także:

Idealny do domowej spiżarni. Prosty przepis na dżem z jarzębiny i jabłek »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik pistacjowy

Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...

Odsłon: 1132

60 min
5
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1242

15 min
20
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 307

15 min
14

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1