Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów? Poznaj prosty trik

Podczas słonecznego lata pomidory smakują najlepiej. Nic dziwnego, że większość Polaków zajada się nimi właśnie w tę porę roku i szykuje pyszne przetwory na sezon zimowy. Czasem zdarza się jednak, że warzywa są jeszcze zielonkawe i nie nadają się do gotowania. Poznaj prosty trik na to, jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów. To działa!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pomidory trafiły do Europy z Peru w XV wieku. Były wówczas nazywane „złotymi jabłkami", uznawane za trujące i stosowane jedynie w charakterze ozdobnym. Dziś, choć dylemat, czy pomidor to owoc, czy warzywo, wciąż jest dyskutowany, to wszyscy już się zgodzą z tym, że pomidory są wartościowe dla organizmu i jak najbardziej jadalne.

Przede wszystkim to prawdziwa bomba witaminowa, dostarczająca wiele cennych mikroelementów. Do głównych należą oczywiście potas, likopen, witaminy C i E oraz beta-karoten. To niskokaloryczne warzywa, które pomagają schudnąć (również dzięki zawartości błonnika) i idealnie nawadniają organizm, bo w większości składają się z wody. Co istotne, pomidory po przetworzeniu są tak samo (a nawet bardziej) wartościowe niż te świeże. 

Dodatkowo są niezwykle uniwersalne w kuchni. Możesz z nich zrobić niemal wszystko - od kanapek z surowymi warzywami, po pyszny chłodnik gazpacho, aż po sos pomidorowy do pizzy czy lasagne.

Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów?

Kupione pomidory są jeszcze zielonkawe i nie dojrzewają tak szybko, jak zakładałeś? Może te zebrane z ogródka potrzebują jeszcze czasu, by można było przyrządzić z nich pyszne dania? Pamiętaj, że warzywa te warto jeść regularnie, żeby dostarczyć organizmowi antyoksydantów, uregulować ciśnienie krwi i pobudzić pracę jelit. 

Nie warto jednak kupować już czerwonych pomidorów, jeśli w domu masz te z zieloną skórką, czyli jeszcze niedojrzałe i twardawe. Wystarczy, że dowiesz się, jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów. Domowym, prostym trikiem podzieliła się użytkowniczka aplikacji Tik Tok, która wykorzystała do tego celu jedynie... papierowe opakowanie na żywność

Co zrobić, żeby pomidory były idealnie dojrzałe, a przez to bardziej miękkie i soczyste? Przygotuj papierową torebkę (taką jak np. na kanapki do pracy) i włóż do niej pomidory. Następnie szczelnie zamknij i trzymaj ok. tygodnia, aż pomidory nie nabiorą właściwego, intensywnego koloru. Jeśli warzyw masz więcej, włóż je do kartonowego pudełka - tak, żeby się ze sobą nie stykały. Również odczekaj do osiągnięcia przez nie wymarzonej barwy i soczystości. Jeśli twoim pomidorom brakuje niewiele do pełnej dojrzałości, połóż je po prostu na nasłonecznionym parapecie - to z pewnością przyspieszy proces.

Dzięki takim kulinarnym trikom będziesz szybciej mógł się cieszyć pysznymi daniami. Zachęcamy cię do wypróbowania najlepszych przepisów na przetwory z pomidorów

Reklama

Zobacz także:

Idealny do domowej spiżarni. Prosty przepis na dżem z jarzębiny i jabłek »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Zdrowa letnia surówka

Pyszna, chrupiąca, orzeźwiająca i zdrowa. Jak sezon na ogórki to obowiązkowo...

Odsłon: 269

15 min
12
Zupy Zupa szparagowa z cukinią i pulpecikami

Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...

Odsłon: 79

15 min
11
15 min
2
60 min
3
Ciasta Otwarte jagodzianki Strzelczyka

Jeśli marzycie o idealnych jagodziankach, puszystych z dużą ilością owoców i...

Odsłon: 45

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

312
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25