Spis treści:
Pomidory trafiły do Europy z Peru w XV wieku. Były wówczas nazywane „złotymi jabłkami", uznawane za trujące i stosowane jedynie w charakterze ozdobnym. Dziś, choć dylemat, czy pomidor to owoc, czy warzywo, wciąż jest dyskutowany, to wszyscy już się zgodzą z tym, że pomidory są wartościowe dla organizmu i jak najbardziej jadalne.
Przede wszystkim to prawdziwa bomba witaminowa, dostarczająca wiele cennych mikroelementów. Do głównych należą oczywiście potas, likopen, witaminy C i E oraz beta-karoten. To niskokaloryczne warzywa, które pomagają schudnąć (również dzięki zawartości błonnika) i idealnie nawadniają organizm, bo w większości składają się z wody. Co istotne, pomidory po przetworzeniu są tak samo (a nawet bardziej) wartościowe niż te świeże.
Dodatkowo są niezwykle uniwersalne w kuchni. Możesz z nich zrobić niemal wszystko - od kanapek z surowymi warzywami, po pyszny chłodnik gazpacho, aż po sos pomidorowy do pizzy czy lasagne.
Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów?
Kupione pomidory są jeszcze zielonkawe i nie dojrzewają tak szybko, jak zakładałeś? Może te zebrane z ogródka potrzebują jeszcze czasu, by można było przyrządzić z nich pyszne dania? Pamiętaj, że warzywa te warto jeść regularnie, żeby dostarczyć organizmowi antyoksydantów, uregulować ciśnienie krwi i pobudzić pracę jelit.
Nie warto jednak kupować już czerwonych pomidorów, jeśli w domu masz te z zieloną skórką, czyli jeszcze niedojrzałe i twardawe. Wystarczy, że dowiesz się, jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów. Domowym, prostym trikiem podzieliła się użytkowniczka aplikacji Tik Tok, która wykorzystała do tego celu jedynie... papierowe opakowanie na żywność.
Co zrobić, żeby pomidory były idealnie dojrzałe, a przez to bardziej miękkie i soczyste? Przygotuj papierową torebkę (taką jak np. na kanapki do pracy) i włóż do niej pomidory. Następnie szczelnie zamknij i trzymaj ok. tygodnia, aż pomidory nie nabiorą właściwego, intensywnego koloru. Jeśli warzyw masz więcej, włóż je do kartonowego pudełka - tak, żeby się ze sobą nie stykały. Również odczekaj do osiągnięcia przez nie wymarzonej barwy i soczystości. Jeśli twoim pomidorom brakuje niewiele do pełnej dojrzałości, połóż je po prostu na nasłonecznionym parapecie - to z pewnością przyspieszy proces.
Dzięki takim kulinarnym trikom będziesz szybciej mógł się cieszyć pysznymi daniami. Zachęcamy cię do wypróbowania najlepszych przepisów na przetwory z pomidorów.
Reklama
Zobacz także:
Idealny do domowej spiżarni. Prosty przepis na dżem z jarzębiny i jabłek »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »