Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 12-03-2025
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na uroczystość rodzinną, święta i na co dzień :) Tarta jest delikatna i przepyszna. Warto się skusić. A przygotowanie najlepiej podzielić na 2 dni, co znacznie ułatwi pracę :)
tortownica 22-24 cm, szklanka 200 ml
Polecam.
Odsłon: 207
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 318
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 492
Polecam.
Odsłon: 207
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 318
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 492
Składniki
Rozpoczynam od przygotowania kremu czekoladowego. Żelatynę zalewam zimną wodą i odstawiam do napęcznienia. Mleko podgrzewam, aż będzie bardzo gorące. Zestawiam z ognia i dodaję napęczniałą żelatynę. Mieszam, aż żelatyna się rozpuści. Następnie dodaję posiekaną czekoladę ciemną i mleczną i blenduję końcówką kielichową do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wlewam śmietankę i całość miksuję blenderem z końcówką kielichową. Nie ruszam blenderem, tylko trzymam w jednym miejscu i miksuję, żeby nie wytwarzać za dużo bąbelków powietrznych. Kiedy śmietanka połączy się z masą czekoladową, krem przykrywam folią w kontakcie i wstawiam krem na kilka godzin do lodówki, aż całość stężeje.
Teraz zabieram się za ciasto. Masło, cukier, cukier waniliowy i sól ubijamy na biały puch. Dodajemy po jednym żółtku i cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy ciasto do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto na wielkość tortownicy, a reszty ciasta formuję boczki o wysokości około 2,5 cm. Ciasto na dnie tortownicy nakłuwam widelcem. Tortownicę wstawiam do zamrażarki i rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Ciasto wstawiam do rozgrzanego piekarnika i podpiekam 15 minut. W tym czasie szykuję marcepanowe nadzienie.
Masło, cukier puder i jajka ubijamy, dodajemy migdały, Amaretto i mąkę, i mieszamy łopatką. Podpieczony spód wyciągam z piekarnika, wykładam na ciasto dżem pomarańczowy i przygotowane marcepanowe nadzienie. Tortownicę wstawiam ponownie do piekarnika na 35-40 minut, aż nadzienie nabierze złotego koloru. Upieczone ciasto wyciągam z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia.
Śmietankę podgrzewam, wkruszam do niej czekoladę. Mieszam, aż czekolada się rozpuści. Czekoladę wykładam na ciasto i odstawiam do zastygnięcia. Następnie wykładam krem czekoladowy. Stężały krem czekoladowy ubijam na puszystą masę, krem przekładam do rękawa i wykładam krem na marcepanową tartę. Tak przygotowaną tartę dowolnie ozdabiam. Tarta marcepanowo-czekoladowa gotowa. Smacznego :)