Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gazpacho to hiszpański, pomidorowy chłodnik. Nie wiem jak Wy, ale ja, gdy nadchodzą upalne, letnie dni, na obiady serwuję różne wersje chłodników. Gdy jest gorąco, taka zimna zupa działa orzeźwiająco, pobudzająco i odświeżająco. Dzisiaj odkryłam gaspacho, które wręcz eksploduje pomidorowym, aksamitnym smakiem. Mniam :)
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 683
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12439
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 683
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12439
Składniki
Pomidory na początku należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki jednocześnie wycinając twarde części. Do blendera wrzucamy pokrojone pomidory, ogórka, 2/3 każdej papryki, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Polewamy oliwą i octem i wszystko dobrze blendujemy na jednolitą masę. Gotowy chłodnik przelewamy do miski i doprawiamy papryką, solą i pieprzem.
Chłodnik wstawiamy minimum na godzinę do lodówki i podajemy go dobrze schłodzony. Pozostałe warzywa kroimy w drobną kosteczkę i również przechowujemy w lodówce. Porcję tych warzyw nakładamy na środek talerza z chłodnikiem. Smacznego!!!