Do góry

Zupy Przepis na:

Gazpacho

Gazpacho

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 21447

Dodano:

Odsłon: 3551

Gazpacho to hiszpański, pomidorowy chłodnik. Nie wiem jak Wy, ale ja, gdy nadchodzą upalne, letnie dni, na obiady serwuję różne wersje chłodników. Gdy jest gorąco, taka zimna zupa działa orzeźwiająco, pobudzająco i odświeżająco. Dzisiaj odkryłam gaspacho, które wręcz eksploduje pomidorowym, aksamitnym smakiem. Mniam :)

Składniki

  • 10 średnich pomidorów
  • 2 ogórki
  • 2 papryki (czerwona i zielona)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz i trochę przegotowanej wody
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gazpacho

Przygotowanie

  1. Pomidory na początku należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki jednocześnie wycinając twarde części. Do blendera wrzucamy pokrojone pomidory, ogórka, 2/3 każdej papryki, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Polewamy oliwą i octem i wszystko dobrze blendujemy na jednolitą masę. Gotowy chłodnik przelewamy do miski i doprawiamy papryką, solą i pieprzem.

  2. Chłodnik wstawiamy minimum na godzinę do lodówki i podajemy go dobrze schłodzony. Pozostałe warzywa kroimy w drobną kosteczkę i również przechowujemy w lodówce. Porcję tych warzyw nakładamy na środek talerza z chłodnikiem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń