Bronią może być wszystko. Ukrainka wybrała słoik z pomidorami

Kilka dni temu świat usłyszał o nieudolności rosyjskiej armii. Ukrainka strąciła rosyjski dron słoikiem kiszonych pomidorów. Choć historia urosła w legendę, dziennikarzom udało się dotrzeć do mieszkanki Kijowa i dopytać o szczegóły tego walecznego czynu.

Fot. 123RF/Picsel

 

Od ponad dwóch tygodni relacjonujemy heroiczną postawę wojsk ukraińskich i staramy się informować o formach pomocy wschodnim sąsiadom. Wierzymy, że tylko wspólne, aktywne działanie może przynieść finał rosyjskiej agresji. Tym bardziej że nadziei na pokój i odzyskanie stabilizacji możemy uczyć się od narodu ukraińskiego.

Ludność cywilna dołączyła na front wojenny i pokazuje codziennie swojego silnego ducha walki. Jednak nie wszyscy wychodzą zmierzyć się z agresją wroga na ulicę, niektórzy robią to wręcz ze swoich balkonów. 5 marca 2022 roku, Liubov Tsybulska, założycielka Centrum Komunikacji Strategicznej i Bezpieczeństwa Informacji przy Ministerstwie Kultury i Polityki Informacyjnej Ukrainy, poinformowała, że mieszkanka Kijowa zniszczyła rosyjski dron bojowy, rzucając w niego słoikiem ogórków kiszonych.

 

 

 

Okazało się, że tylko część tej historii jest prawdziwa. Dziennikarzom udało się dotrzeć do Ukrainki - Oleny z Kijowa, pracownicy lokalnego sklepu spożywczego - która faktycznie przy użyciu litrowego słoika przetworów zimowych strąciła unoszący się przy jej bloku dron rosyjski. Mieszkanka wspomina jednak, że w szklanym naczyniu znajdowały się jej ukochane kiszone pomidory ze śliwkami. Historię dzielnej Oleny przekazano już ponad 55 tysięcy razy w ramach samego portalu Twitter.

Coraz więcej osób interesuje się wspomnianym przepisem na kiszone pomidory ze śliwkami. W ramach akcji #cookforUkraine można bowiem przygotować ukraińską potrawę, zrobić mu zdjęcie i zamieścić w mediach społecznościowych jako gest solidarności z Ukrainą.

 

Sprawdź także: Brunch dla Ukrainy z Weroniką Marczuk

 

Jeśli ty również będziesz zainteresowany dołączeniem do inicjatywy, polecamy przygotować słynne już zimowe przetwory Oleny. Choć w internecie nie jest dostępny oryginalny przepis, to podpowiadamy równie sprawdzoną recepturę na to, jak zrobić ukraińskie kiszone pomidory ze śliwkami.

Duże słoiki wyparz wrzątkiem i wysusz. W tym czasie dokładnie umyj i potem osusz: kilogram pomidorów, 700 gramów śliwek i duży pęczek koperku. Obierz główkę czosnku i korzeń chrzanu. Dno słoików wyłóż chrzanem, czosnkiem i koprem. Następnie dodaj warstwę pomidorów i śliwek.

Zagotuj dwa litry wody, dodaj do niej trzy łyżki soli i cztery łyżki cukru. Wymieszaj miksturę i zalej nią warzywa w słoikach.

Po ok. 10 minutach wylej wodę ze słoików i napełnij ponownie dokładnie taką samą miksturą. Tym razem jednak dodaj trzy, cztery liście laurowe i 50 ml octu 9 proc. Delikatnie poruszaj słoikiem, żeby całość się połączyła i zakręć szklane naczynie.

 

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grupa Polsat Plus i Fundacja Polsat razem dla dzieci z Ukrainy »

Raport: "Obudziły mnie strzały". Wojna w Ukrainie »

Zespół stresu pourazowego - choroba nie tylko z pola walki »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1192

15 min
19
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 155

15 min
5
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 110

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1