Do góry

Desery Przepis na:

BEZY

Desery

Autor: martyna_0505

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 20

Dodano: 15.11.2008

Odsłon: 19270

szybkie do przyrządzenia, nie trzeba wielu składników

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. białka ubijamy ze szczyptą soli(naprawdę szczypta bo chodzi tylko o lepsze ubicie, zbyt duża ilość może popsóć smak i konsystencje masy) bardzo długo aż nie powstanie nam puszysta piana, która nie wypada z miseczki po odwróceniu dnem do góry, następnie dodajemy stopniowo cukier ciąglę ubijając mikserem masę. Po dodaniu całego cukru ubijamy tak długo aż nie powstanie nam dość gęsta masa bez widocznych kryształków cukru. Oczywiście jeśli chcemy przygotować mniejszą ilość to odpowiednio dobieramy proporcje czyli: 1 białko przypada na 50 g cukru Po przygotowaniu masy wyciskamy są za pomocą rękawa cukierniczego lub woreczka (z dziurką wyciętą na końcu) na wyłażoną pergaminem i wysmarowaną tłuszczem blachę (lepiej będzie się odklejać bezy dzięki natłuszczeniu). Beziki pieczemy w termoobiegu w temperaturze 110st. C około 2,5 godziny, z tym,że po około pół godziny zmniejszamy temperaturę do około 90st. C Beziki wychodzą z tego przepisu chrupiące i bez leistej masy w środku. Życzę smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madzia1208 22 stycznia 2011 Wyszły naprawdę rewelacyjnie.Dzięki za przepis-pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jowita 19 lipca 2010 bezy to szybki i prosty deser, wypróbowałam kilka wersji ich pieczenia i Twój jest najlepszy, bezy się nie przypalają i są pyszne. Inni polecają piec 40 mni. w temp. 150 ~160 stopni ale pomimo 2 prób są zawsze spalone. Niestety na efekt trzeba poczekać (2 godz.) ale warto.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń