Do góry

Przekąski Przepis na:

Biszkoptowy omlet z syropem malinowym

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 26.02.2009

Odsłon: 11720

Lekkie i smaczne. W zimowe dni przypomną o letnim słońcu....

Składniki

  • 2 jaja
  • płaska łyżka mąki
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka oliwy lub płaska łyżeczka masła
  • 10 dkg świeżych lub mrożonych malin (albo truskawek, jagód, moreli, mandarynek lub innych owoców sezonowych)
  • łyżka syropu malinowego
  • owoc:
  • 20 dkg winogron (lub banan)
  • napój:
  • kubeczek jogurtu morelowego 1.5%
  • szkl. soku pomarańczowego.
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jaja umyj w gorącej wodzie i oddziel białka od żółtek. Żółtka roztrzep z mąką i lekko posól, a z białek ubij pianę. Do sztywnej piany, nie przerywając ubijania, wsypuj stopniowo cukier. Delikatnie, dodając po łyżce, połącz pianę z ciastem. Na teflonowej patelni rozgrzej tłuszcz, ostrożnie wlej masę i smaż pod przykryciem na małym ogniu. Gdy omlet zetnie się od spodu i wyrośnie, podważ go i ostrożnie przewróć na drugą stronę, a następnie przykryj, i podrumień. Gotowy omlet zsuń na talerz, nałóż osączone owoce i polej syropem. Podawaj od razu, najlepiej ze szklanką mleka lub kakao. Omlet możesz również posmarować dżemem i posypać płatkami migdałowymi

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń