Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świeży domowy chlebek pachnący bazylią i białym wędzonym serem, chyba w sumie bardziej serem. Pyszny, mięciutki, w sam raz na śniadanie.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 514
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 267
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 514
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 267
Składniki
W garnuszku przygotowujemy zaczyn. Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, wodę i mąkę. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, gęstą masę, odstawiamy do wyrośnięcia. Do malaksera wsypujemy dwa rodzaje mąki, wlewamy śmietanę i wodę, dodajemy pokruszony ser, posiekane drobno listki bazylii, sól i zaczyn, jeżeli jest już wyrośnięty. Składniki wyrabiamy w maszynie, aż powstanie nam jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę, następnie przekładamy je do podłużnej blaszki wysmarowanej oliwą z oliwek. Wierzch ciasta nacinamy wzdłuż na głębokości 1 cm, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy pestkami dyni. Blaszkę z ciastem odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie nieco wyrosło. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez mniej więcej godzinę. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę na 180 stopni. Jeżeli wierzch chleba zbyt szybko się rumieni, na 15 minut przed końcem pieczenia nakrywamy go papierem pergaminowym i dopiekamy. Uwaga: Chleb zawiera ser i po upieczeniu środkiem nieco opada jak sernik, ale tak musi być i tym się nie przejmujemy. Smacznego.