Do góry

Desery Przepis na:

Chlebowy pudding na lato

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20665

Dodano: 25.05.2009

Odsłon: 2523

Odrobina słodkości w gorące dni

Składniki

  • mieszanka owoców jagodowych (jagód malin, porzeczek czerwonych i czarnych), 1 kg
  • cukier waniliowy, 1 torebka
  • cukier, 20 dkg
  • biały chleb, 35 dkg
  • melisa, 2 gałązki
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Odłóż 10 dag mieszanki owoców, resztę włóż do rondla, dodaj cukier i cukier waniliowy i 100 ml wody, zagotuj. Wyjmij owoce, syrop zachowaj.

  2. Chleb pokrój w cieniutkie plasterki. Każdy zamocz w syropie. Kromkami chleba wyłóż spód i brzegi 6 natłuszczonych filiżanek o poj. 200ml.

  3. Środki napełnij zagotowanymi owocami. Przykryj je resztą chleba a następnie folią przezroczystą. Włóż do lodówki na 8 godz. a najlepiej na noc.

  4. Następnego dnia wybij z foremek, na talerzyki deserowe. Udekoruj melisą i rozetką bitej śmietany oraz odłożonymi owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń