Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste , bardzo smaczne ciasto, zachęca wyglądem.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4958
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2330
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4958
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2330
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski , robimy wgłębienie i wkruszamy w nie drożdże, posypujemy łyżeczką cukru. Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy miód., żółtka ubijamy z resztą cukru. Gdy drożdże lekko podrosną , do mąki dodajemy letnie mleko , ubite żółtka i na końcu olej. Ciasto bardzo dokładnie ugniatamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy , lub cztery części. W rękach lepimy jakby sporą łezkę. Ciasto nacinamy nożyczkami od cieńszej strony.
Po nacięciu całego ciasta , przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy bo ciasto dalej rośnie. Wyjdą nam 3 większe lub 4 mniejsze ciasta. Gdy ciasto na blaszkach podrośnie , nacięte miejsca ( kolce) smarujemy białkiem roztrzepanym z 1 łyżeczką cukru. Posypujemy orzechami lub cynamonem z cukrem. Pieczemy w 180 C ok.25-35 minut.