Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z masą krówkową i słonecznikiem, na delikatnym biszkopcie.Moje ulubione ciacho:)
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 407
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 11372
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 69
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 407
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 11372
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 69
Składniki
Przygotować biszkopt.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru.Kiedy cukier rozpuści się, dodawać po jednym żółtku.Na koniec dodać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać.
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć masę i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 180 st.C 25-30 minut.
Po wystudzeniu biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. Przygotować krem słonecznikowy.Margarynę razem z cukrem pudrem i mlekiem zagotować w rondelku.Do gotującej masy wsypać słonecznik i wymieszać.Następnie masę słonecznikową wylać na blaszkę i przyrumienić w piekarniku w temp. 180st.C ok.25 minut. Po wystudzeniu płytkę pokruszyć.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać żółtka i dalej ucierać na pulchną, gładką masę. Następnie dodawać po łyżce masy krówkowej, cały czas ucierając. Na koniec dodać pokruszoną płytkę słonecznikową i kieliszek alkoholu.Dokładnie wymieszać.Tak przygotowanym kremem przełożyć części biszkoptu. Na wierzchu ciasto polać dowolną polewą czekoladową i wstawić do lodówki. Można udekorować dodatkowo z wierzchu słonecznikiem.