Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe ciasteczka z marmoladą

Desery

Autor: NaTalerzuAgnes

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 787

Dodano: 07.01.2017

Odsłon: 817

Po raz kolejny przekonałam się, że stare, sprawdzone przepisy są najlepsze – nie potrzeba dużo składników, a co najważniejsze ciastka zawsze wychodzą i są pyszne! Z przepisu wyszły mi aż 3 blachy ciasteczek. Ale nie czekały długo na zjedzenie :)

Składniki

  • Mąka - 500 g
  • Drożdże - 20 g
  • Margaryna - 250 g
  • Śmietana - niecała szklanka
  • Cukier - 1 czubata łyżka
  • Żółtko - 1 szt.
  • Jajka - 1 szt. - do posmarowania
  • Marmolada - do nadzienia (lub jabłka )
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do śmietany dodajemy cukier, drożdże, żółtko i dokładnie rozcieramy. Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę i śmietanę z cukrem, drożdżami i żółtkiem. Całość zagniatamy i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, na środek każdego dajemy marmoladę, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi (możemy też wykrawać kwadraty i składać w trójkąty). Każde ciastko smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń