Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówka pistacjowo-czekoaldowa

Desery

Autor: izek

Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 2367

Dodano: 03.01.2017

Odsłon: 5980

Mocno czekoladowa, mocno pistacjowa i mocno pyszna

Składniki

  • Mleko 0,5 szklanki
  • Woda 1 ¼ szklanki
  • Cukier 100 gram
  • Drożdże ¾ kostki
  • Olej ¾ szklanki
  • Mąka pszenna 1 kg
  • Sól
  • Czekolada mleczna 1 tabliczka
  • Czekolada gorzka 1 tabliczka
  • Jajko 1 szt.
  • Pistacje (wedle uznania) ok. 50 gram
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki ciasta wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Do miski wlewamy mleko i wodę, wkruszamy do tego drożdże, wlewamy olej oraz wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Dosypujemy do tego partiami mąkę oraz szczyptę soli, wyrabiamy całość na gładką i jednolitą masę. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło ono swoją objętość.

  2. Czekolady łamiemy na kawałki, wkładamy do szklanej miski i rozpuszczamy je w kąpieli wodnej (pamiętajmy, aby miska nie dotykała wody w garnku).

  3. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 4 kawałki. Z każdego kawałka robimy kulę i rozwałkowujemy ją tak, aby powstały okrągłe placki (wszystkie tej samej wielkości). Pierwszy placek kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy go rozpuszczoną czekoladą, kładziemy na niego drugi placek i również smarujemy go czekoladą. Postępujemy tak, aż posmarujemy wszystkie placki. Ostatni powinien pozostać nie posmarowany z wierzchu czekoladą, smarujemy go rozkłóconym jajkiem.

  4. Na środku ostatniego placka kładziemy miskę. Ciasto, które wystaje poza miskę, nacinamy nożyczkami na 12-13 części.

  5. Każdą z części wywijamy o 180 stopni i odwrócone części smarujemy jajkiem.

  6. Zdejmujemy miskę ze środka ciasta i w jej miejsce sypiemy posiekane pistacje. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 04 stycznia Wspaniale wygląda <3 do tego pistacje <3

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 04 stycznia Bajeczna drożdżówka! Wygląda przeapetycznie <3 Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 03 stycznia To słowo mocno pistacjowa już samo wystarczy, reszta to wspaniałe uzupełnienie. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń