Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczny, zdrowy i błyskawiczny w przygotowaniu dżem truskawkowy o mniejszej kaloryczności, dzięki zastosowaniu zdrowego słodzika w postaci ksylitolu.
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 129
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 129
Składniki
Umyte truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy na ćwiartki, dodajemy do nich ksylitol i sok wyciśnięty z 1 cytryny, mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby owoce puściły sok* * jeśli chcemy przyspieszyć ten proces możemy delikatnie rozgnieść truskawki np. tłuczkiem do ziemniaków
Po tym czasie zawartość garnka zagotowujemy, ściągamy pojawiający się szum i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy pektynę i dokładnie mieszając gotujemy wszystko kolejne 2 minuty.
Gorący dżem przelewamy do słoiczków, dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Życzę smacznego! :)