Do góry

Dania główne Przepis na:

Frittata z szynką i cukinią

Dania główne

Autor: reneta

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 404

Dodano: 14.05.2008

Odsłon: 2054

Szybkie danie na letni obiad lub kolację

Składniki

  • 2 młode cukinie, ok 40 dag
  • cebula, 1szt
  • czosnek, 2 ząbki
  • ser mozzarella, 12 dag
  • oliwa z oliwek, 4 łyżki
  • jajka, 6 szt
  • szynka wiejska lub parmeńska, 8 plastrów
  • świeża bazylia, pęczek
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cukinie ze skórką pokroić w kosteczkę. Cebulę czosnek i bazylię drobno posiekać. Mozarellę osączyć i pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać połowę oliwy podsmażyć cukinię z cebulą i czosnkiem przez 3-4 minuty zdjąć z patelni. Jajka rozmieszać widelcem dodać posiekaną bazylię sól pieprz. Pozostałą oliwę rozgrzać na szerokiej patelni wlać masę jajeczną, gdy lekko się zetnie ułożyć na wierzchu warzywa ikostki sera. Przykryć i smażyć na wolnym ogniu 6-8 minut. Podsmażony omlet ostrożnie zsunąć na talerz przykryć drugim talerzem odwrócić i ponownie przełożyć na patelnię. przykryć i smażyć jeszcze 3 minuty. Gotową frittatę pokroić na 8 kawałków (jak tort), każdą porcję przykryć plasterkiem szynki udekorować gałązką bazylii. Podawać z różowym winem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 16 maja 2008 bardzo mi się ten przepis podoba, mała .........nutka dekadencji MNIAM

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń