Do góry

Dania główne Przepis na:

GROCHÓWKA

Dania główne

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15433

Dodano: 31.01.2009

Odsłon: 12060

Staropolskie, pyszne, łatwe danie.

Składniki

  • groch (połówki), 40 dkg
  • wieprzowina, 40 dkg
  • ogon wieprzowy (nie jest konieczny jesli ktoś nie lubi), 1
  • sól, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, majeranek
  • łyżka masła i łyżka mąki na zasmażkę lub bułka tarta
  • kiełbasa wędzona, 0,5 kg
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Groch zalać wrzątkiem. Odstawić do napęcznienia na kilka godzin. Następnie gotować do miękkości.

  2. Oddzielnie ugotować mięso w rosole. Wyjąć, oddzielić od kości, pokroić.

  3. Jeśli w ugotowanym miękkim grochu pojawiają się pojedyncze ziarna - zmiksować na krem. Połączyć z rosołem. Dodać mięso, kiełbasę i podgotować.Posypać majerankiem, przykryć by się zaparzył.

  4. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, zaciągnąć masłem z mąką lub bułką tartą.

  5. Podawać z grzankami lub chlebem. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń