Do góry

Napoje Przepis na:

Herbata korzenna

Napoje

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20665

Dodano: 11.03.2009

Odsłon: 5883

Wspaniała na chłodne deszczowe dni i nie tylko :)

Składniki

  • cytryna, 1
  • gwiazdek anyżu, 6
  • kory cynamonu, 4 kawałki
  • brązowego cukru, 4-6 kostek
  • goździków, 6-8
  • herbaty czarnej, 1 torebka
  • herbatki owocowej, 1 torebka
  • soku z cytryny, 2 łyżki
  • soku z pomarańczy, 2 łyżki
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cytrynę sparz, pokrój w plastry razem ze skórką.

  2. Plastry włóż do rondelka, dodaj cynamon, gwiazdki anyżu, kostki cukru i goździki. Włóż torebki herbaty.

  3. Składniki w rondelku zalej 700 ml wrzącej wody. Przykryj. Zaparzaj 10 minut. Na koniec dodaj sok z pomarańczy i z cytryny.

  4. Gotową, aromatyczną herbatę rozlej do czterech ogrzanych filiżanek. Podawaj z plasterkami cytryny i pomarańczy.

  5. Na spodeczku obok każdej filiżanki możesz ułożyć kostki cukru (najlepiej brązowego) do moczenia w naparze i pogryzania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Herbatnik 26 sierpnia 2010 Ciekawe czy jak zrobię ją z herbaty o aromacie cynamonu na przykład dilmah to będzie smaczna. Lubie taki korzenny smaczek wiec pewnie spróbuję :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń