Do góry

Dodatki Przepis na:

Jagodowy sos do deserów

Przepis dnia 2009-08-02
Dodatki

Autor: Tosca

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 1914

Dodano: 29.07.2009

Odsłon: 11427

Pyszny sos do lodów, ciast i innych smakołyków... Już nie bedziesz kupować gotowego, jesli wypróbujesz ten przepis. Mozna zrobic też z malin, jeżyn lub leśny, jeśli dodasz wszystkie te owoce. :)

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Owoce ugotować z cukrem. W zimnej wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną (świetny do tego jest shaker, nie robią się grudki) i powoli, mieszając wlać do owoców, krótko zagotować. Gorące przelać do słoika lub butelki z szerokim gwintem. Dobrze zakręcone, przetrzyma zimę. :)

  2. Uwaga na nadmiar mąki, bo inaczej zrobi się Wam kisiel! ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aDa72 01 lipca 2010 Mmmm,przydało by się zrobić ^^ Przepis na 5 ;]

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 04 sierpnia 2009 Jak tak bardzo chcecie, można zapasteryzować. Ja tego nie robię, ale dla wałasnego spokoju, nie zaszkodzi. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elisabeth 03 sierpnia 2009 właśnie zrobiłam deserek,pycha :) tylko mam nadzieję,że zgęstnieje i wytrzyma bez pasteryzowania..?pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 02 sierpnia 2009 Dziękuję za odpowiedz, teraz tylko do lasu i do roboty ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 02 sierpnia 2009 Jak wlejesz gorące i osuszysz dobrze gwint i nakrętkę i mocno zakrecisz, nie trzeba. Słoik sam "zaciągnie". Najlepiej sprawdź, czy wieczko jest lekko wklęsłe i nie "klika", wtedy jest dobrze. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 02 sierpnia 2009 mam pytanie, czy słoików dodatkowo nie trzeba zagotować? Wystarczy zakręcić?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 30 lipca 2009 Borówką amerykańską tak, a taką naszą, czerwoną to raczej nie... ta jest do mięsa, a na taki sos chyba zbyt twarda. Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń