Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tanie i szybkie danie jarskie dla całej rodziny.
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 735
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 735
Składniki
Szpinak przebrać i wypłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie, po czym odstawić do ocieknięcia na sitku. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, dodać szpinak i gotować około 2 min. Następnie odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić na sitku. Formę posmarować tłuszczem.
Dymkę oczyścić, umyć i pokroić razem ze szczypiorkiem. Czosnek obrać i drobno posiekać, po czym wymieszać ze szpinakiem, dymką i oliwą, przyprawić solą oraz pieprzem i całość przełożyć do formy. Nagrzać piekarnik do 220 stopni.
Jajka gotować na twardo około 6 min, przelać zimną wodą, odczekać, aż nieco przestygną i obrać ze skorupek. Następnie pokroić je wzdłuż na połowy i ułożyć płaskimi stronami w górę na szpinaku. Śmietanę wymieszać z serem i musztardą. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Sosem równomiernie polać jajka i szpinak.
Formę wstawić do gorącego piekarnika na około 20 minut, aż powierzchnia zapiekanki się zarumieni. Podawać z młodymi ziemniakami.