Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka w pomarańczach

Dania główne

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4323

Dodano: 28.02.2008

Odsłon: 4602

danie na 6-8 osób, 1 porcja: 282kcal, czas przygotowywania: 2 godziny, potrawa nie jest trudna w wykonaniu:) i majątku na nią nie wydacie! :]

Składniki

  • 1 kaczka
  • 2 łyżki tłuszczu, najlepiej smalcu
  • 6 pomarańcz, cytryna
  • 60g masła
  • 6 kostek cukru
  • łyżka mąki
  • szklanka białego wina
  • 25g likieru pomarańczowego
  • pieprz, sól
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kaczkę sprawić, nasolić, lekko posypać pieprzem. Piec w brytfannie na tłuszczu, co jakiś czas polewać wytwarzającym się podczas pieczenia sosem. Przygotować jasny karmel z cukru i wody, dolać do niego sok z trzech pomarańczy i cytryny. Całość gotować do czasu, aż wyparuje połowa płynu; wówczas dolać szklankę wody i gotować na najmniejszym ogniu tak, aby powierzchnia tylko mrugała. Upieczoną kaczkę pokroić na 4 części, ułożyć na półmisku; pomarańcz pokroić w grube plastry obłożyć nimi kawałki kaczki, trzymać w cieple. Sos spod kaczki zlać z brytfanny i rozprowadzić nim mąkę, wymieszaną wcześniej z likierem pomarańczowym. Oczyścić ścianki brytfanny(zeskrobać resztki),popłukać winem, a następnie dodać to do sosu spod kaczki. Połączyć z gotującym się sosem z pomarańcz i gotować do zagęszczenia. Podawać z ziemniakami... Kaczkę można podawać polaną sosem lub sos osobno w sosjerce. Dodatkiem może być też sałatka a la Dumas.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń