Do góry

Desery Przepis na:

Karpatka

Desery

Autor: Ashira

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 663

Dodano: 20.10.2008

Odsłon: 82467

Kruche ciasto ptysiowe przełożone cudownym kremem budyniowym

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Należy zagotować wodę z margaryną i solą. Następnie dosypać mąkę i energicznie mieszać (wciąż na gazie) do momentu powstania masy zwartej i odrywającej się od ścian garnka. Wtedy należy ściągnąć garnek z gazu, kolejno wbijać do masy jajka i miksować. Wyłożyć pół do formy wysmarowanej tłuszczem i piec 30-40min w 200stopniach. NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA. To samo zrobić z drugim płatem ciasta. Krem: Zagotować 2szklanki mleka z masłem i cukrem. Pozostałą szklankę wymieszać z budyniami dokładnie i wlać do gotującej reszty. Gotować 2-3 minuty. Gorącą masę wylać na wystudzony płat ciasta, zakryć drugim i posypać cukrem pudrem (na zdjęciu-kakao). Schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Wiola1607 07 grudnia 2014 Czy jajka wbijać do gorącej masy, czy ją najpierw ostudzić?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

NATIE 15 czerwca 2009 nie wiem o co im wszystkinm chodzi... wyglada na ladnie wyrosniete :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ashira 02 czerwca 2009 zdjęcie nie oddaje tego, ale naprawdę wyrosło wysokie.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dzastin27 01 czerwca 2009 faktycznie karpatka to karpatka a nie nalesnik;) cos troszke malo ci wyrósł ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

__azi__ 26 listopada 2008 Polecam zamiast wody zagotowac mleko i przy wbijaniu jajjek dodac lyzeczke proszku do piecznia. Ja uzywam kremu Delekty "Karpatka 5 minuut" Ciasto wzbogacam ubita 30% smietana. (0,5 litra)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ella08 26 listopada 2008 Zdecydowanie z podanych składników powinny być góry i doliny,a nie płaski placek.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aki0406 04 listopada 2008 myslę ze krem powinien być schłodzony wtedy ciasto bedzie chrupiące.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ashira 21 października 2008 a co za różnica jaki to ma kształt? mogę zrobić serce albo gwiazdkę. Miałam taką formę to w takiej zrobiłam. i uwierz, że jest bardzo dobrze wyrośnięte.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń