Do góry

Śniadania Przepis na:

Kruche z makiem i...czymś jeszcze

Śniadania

Autor: schakira

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 363

Dodano: 22.06.2009

Odsłon: 16255

Coś ostatnio używam dużo maku, ale co tam, bardzo lubię mak a, ciasto polecam- fajnie chrupie w zębach. SMACZNEGO

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy, dzielimy na połowę i dobrze schładzamy. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na blachę, smarujemy powidłami i nakładamy masę makową. Drugą część rozwałkowujemy, wycinamy paseczki i przyozdabiamy wierzch ciasta. Pieczemy ok. 45-50 min. w temp. 160-170 C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

  2. Z mleka odlewamy 1 szkl i rozrabiamy z kaszą manną, resztę zagotowujemy z cukrem, wlewamy kaszę i ponownie gotujemy, studzimy, dodajemy żółtka rozmącone z trzema łyżkami wody, mak, rodzynki, pokruszone orzechy i aromat. Na koniec dokładamy pianę ubitą z białek i delikatnie łączymy z masą makową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

schakira 28 czerwca 2009 Witaj Tdkwola, jeśli wolisz żeby Ci chrupało w zębach-dajesz suchy mak, jeśli wolisz wersję tradycyjną z mielonym makiem- też może być, wybór należy do Ciebie, pozdrawiam.;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tdkwola 28 czerwca 2009 czy do tej masy makowej dodajemy suchy mak?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń