Do góry

Desery Przepis na:

Kruchy ŚLIWKOWIEC

Desery

Autor: Sangerta

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 259

Dodano: 09.09.2009

Odsłon: 6891

Pyszne, niezbyt słodkie, zaspokoi wymagania nawet najbardziej wybrednych...

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wyrobić ciasto dodając kolejno składniki: mąkę, jajka pokrojoną margarynę (zaczynać wyrabiać, ale nie doprowadzić do całkowitego połączena składników, tylko do ich wymieszania) cukier puder wymieszany z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, a na koniec śmietanę. Dopiero teraz solidnie wyrobić ciasto. Bedzie go sporo...

  2. wyrobione ciasto położyc do lodówki pod zamrażalnik lub w miejsce największego chłodzenia

  3. Śliwki umyć i osuszyć. Przekrajać na połówki i wyciągnąć pestki.

  4. Schłodzonym ciastem wykładać blachę, "wyklejając" małymi i cieniutkimi kawałkami. Ciasto dosyć sporo urośnie podczas pieczenia, więc powinno być naprawdę cienkie. Wyklejamy całe dno i boki do połowy wysokości.

  5. Śliwki układamy dosyć ściśle obok siebie, wypukłą stroną do dołu. Można posypać cukrem waniliowym Następnie górę ozdabiamy paskami z ciasta układając "kratę". Piec w rozgrzanym do 200* piekarniku ok 50-60 min, az ciasto będzie miało złoty kolor. Smacznego! Z pewnościa pozostanie połowa ciasta ;) Włóż je do zamrażarki, będzie gotowe na następny raz ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń