Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w sosie tuńczykowym

Dania główne

Autor: maciejka

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2155

Dodano: 07.11.2009

Odsłon: 1379

Eksperyment przeszedł najśmielsze oczekiwania...

Składniki

  • filet z kurczaka, 2 szt.
  • tuńczyk w oliwie, 1 puszka
  • por, 1 szt.
  • czosnek, 1 ząbek
  • kukurydza z groszkiem, 1 mała puszka
  • pieczarki, 6 szt.
  • imbir świeży, starty, 1 łyżka
  • Śmietana 30%, 200 ml
  • garam masala, 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, do smaku
  • oliwa, 6 łyżek
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyć i sprawić mięso. Pokroić filety w poprzek włókien na półcentymetrowe paski.

  2. Pieczarki obrać (jeśli to możliwe - nie myć, tylko wytrzeć ręcznikiem papierowym) i pokroić na cieniutkie plasterki. Por pokroić na półplasterki. Imbir zetrzeć na drobnej tarce, czosnek przecisnąć przez praskę.

  3. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, dodać czosnek, imbir i pieczarki. Podsmażyć i odparować jak najwięcej wody z grzybów. Dodać pokrojony por - chwilę zeszklić razem. Przełożyć do rondla.

  4. Na patelnię wlać oliwę z tuńczyka i dodać 2 łyżki zwykłej oliwy. Rozgrzać. Na gorącą oliwę wkładać pojedynczo paski filetów. Obsmażyć, posypując przyprawą garam masala. Wysmażone kawałki kurczaka przełożyć do rondla z pieczarkami i porem.

  5. Do rondla dodać mięso tuńczyka, wszystko podgrzewać delikatnie mieszając. Dodać kukurydzę z groszkiem, wymieszać, zalać śmietaną i doprawić do smaku solą i pieprzem.

  6. Podawać z makaronem lub ryżem oraz surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gabi1605 28 listopada 2009 Hmmm..... brzmi bardzo interesująco. Spróbuję w najbliższym czasie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń