Do góry

Przekąski Przepis na:

Kurczę Weronika

Przepis dnia 2008-06-07
Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20668

Dodano: 01.04.2008

Odsłon: 19339

Pomysł na obiad.

Składniki

  • 2 małe kurczaki
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz
  • po 3 łyżki masła i mąki
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 szklanki winogron
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaki pokrój na ćwiartki, opłucz. Ułóż w formie żaroodpornej. Polej stopionym masłem. Posyp cukrem, solą i pieprzem. Piecz 45 minut w temp. 180°C. 2 Przygotuj sos: masło zasmaż z mąką. Rozprowadź winem i wywarem z kurczaka. Mieszając gotuj na małym ogniu tak długo, aż sos odparuje do połowy objętości. Następnie dolej śmietankę, wymieszaj zagotuj. Włóż winogrona. Sos dopraw solą i pieprzem kajeńskim. Kurczaka przełóż na półmisek. Polej sosem. Podawaj z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń