Do góry

Napoje Przepis na:

Likier różany

Napoje

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20673

Dodano: 20.03.2009

Odsłon: 9612

Pyszne i bardzo zdrowe

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Owoce umyć, usunąć szypułki, oczyścić z pestek. Wrzucić do dużego słoja lub gąsiora razem ze skórką pomarańczy i cynamonem (pamiętajmy, by przed obraniem pomarańczy koniecznie sparzyć ją i wyszorować, inaczej zawarte w skórce chemikalia mog popsuć smak likieru!).

  2. Przygotowane owoce zalać spirytusem wymieszanym z winiakiem. Naczynie zamknąć, postawić na nasłonecznionym parapecie i zostawić na 2 tygodnie. Po tym czasie nalewkę przefiltrować. 3. Wodę z miodem wlać do rondelka, mieszając ugotować gęsty syrop. Stopniowo dodać nalewkę. Gotowy likier wlać do słoja, szczelnie zakręcić, odstawić na 3 dni. Ponownie przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować. Odstawić na 2-3 miesiące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń