Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1951
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1760
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 113
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 66
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1951
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1760
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 113
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 66
Składniki
Owoce umyć, usunąć szypułki, oczyścić z pestek. Wrzucić do dużego słoja lub gąsiora razem ze skórką pomarańczy i cynamonem (pamiętajmy, by przed obraniem pomarańczy koniecznie sparzyć ją i wyszorować, inaczej zawarte w skórce chemikalia mog popsuć smak likieru!).
Przygotowane owoce zalać spirytusem wymieszanym z winiakiem. Naczynie zamknąć, postawić na nasłonecznionym parapecie i zostawić na 2 tygodnie. Po tym czasie nalewkę przefiltrować. 3. Wodę z miodem wlać do rondelka, mieszając ugotować gęsty syrop. Stopniowo dodać nalewkę. Gotowy likier wlać do słoja, szczelnie zakręcić, odstawić na 3 dni. Ponownie przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować. Odstawić na 2-3 miesiące.