Do góry

Desery Przepis na:

lody zabajone

Desery

Autor: wodzu999

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 4

Dodano: 06.07.2009

Odsłon: 3393

Smaczne, idealne na gorące dni, a przy okazji zdrowsze od kupnych...

Składniki

1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. żółtka ucieramy z cukrem w metalowym naczyniu nad gotującą się wodą około 15 minut (tak aby masa stała się wystarczająco ciepła aby zabić bakterie z żółtka). Jednocześnie zagotowujemy mleko

  2. Gotujące mleko powoli dodajemy do ucieranych żółtek, cały czas mieszając, aby żółtka się nie zważyły. Po dodaniu, mieszamy dalej przez chwilę po czym zestawiamy.

  3. Jogurt mieszamy energicznie ze śmietan-fixem (możemy mikserem). Dodajemy do żółtek z mlekiem. Po wymieszaniu na jednolitą masę, wkładamy w plastikowym pojemniczku do zamrażalnika. Po około 30 minut, gdy lekko zamarznie wsypujemy wiórki czekoladowe i mieszamy. Ponownie do zamrażalki. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

schakira 06 lipca 2009 Ciekawie się zapowiadają, na pewno skorzystam z przepisu, pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń