Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z kremowym sosem szczawiowym

Dania główne

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 523 Ocena: 10921

Dodano: 14.12.2016

Odsłon: 4851

Jak dla mnie sos szczawiowy doskonale współgra z makaronem.

Składniki

  • makaron świderki
  • sól
  • Sos : 200 ml rieslinga
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 80 g szczawiu (może być ze słoiczka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżki masła
  • natka pietruszki
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wino zagotowałem na patelni. Do wina wlałem śmietanę, gotowałem bez pokrywki tak długo, aż 1/3 odparowała. Masło włożyłem do lodówki, a gdy było twarde, pokroiłem je w kostkę i powoli dodawałem do gorącego sosu, cały czas mieszałem. Nie wolno gotować. Sos połączyłem ze szczawiem, doprawiłem pieprzem i sokiem z cytryny.
    Makaron ugotowałem w osolonej wodzie. Odcedziłem. Wrzuciłem na patelnię do przygotowanego sosu. Wymieszałem. Posypałem pokrojona natka pietruszki. Podałem od razu wykładając go na podgrzane półmiski.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń