Do góry

Dania główne Przepis na:

Młode ziemniaczki zapiekane z kalafiorem

Dania główne

Autor: Eiffel84

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 23

Dodano: 07.08.2009

Odsłon: 27394

Szybkie i smaczne

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaczki ugotować ze skórką na pół miękko w osolonej wodzie. Kalafior też obgotować w osolonej wodzie. Później ziemniaczki pokroić w plastry gdy będą jeszcze ciepłe i kalafior podzielić na "różyczki". Tak przygotowane ułożyć na blaszce keksowej, posypać pietruszką, solą i pieprzem dodać na wierzch margarynę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (temp. ok.180 st. C)

  2. całe jajka roztrzepać, wlać mleko, dodać sól i pieprz do smaku. Gdy ziemniaczki się trochę przyrumienią zalać je jajkami. Jak zalewa jajeczna "wyjdzie" na wierzch, zetnie się i zarumieni danie będzie gotowe. Danie można oczywiście ulepszyć dodając piersi z kurczaka lub inne warzywa.

  3. Całość przygotowania do godziny razem z gotowaniem ziemniaczków. Smacznego !!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 07 listopada 2009 Witaj ,wypróbowałam Twoje danie,wprawdzie juz nie mlodych ziemniaczków i ze świeżą pietruszką i bardzo mi smakowało.Lubie takie dania ,nie za trudne i kolorowe.A najwazniejsze jest to ,że nie ma tu sera .Dzieki za przepis.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Groszek 28 sierpnia 2009 zapiekanka ziemniaczana w innym wydaniu....mniam:P

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biurwa 28 sierpnia 2009 Ummm.... wygląda pysznie na pewno wypróbuję :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biurwa 28 sierpnia 2009 ummm.... wygląda pysznie, napweno wypróbuje :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Eiffel84 26 sierpnia 2009 Mieszkam w Szkocji, tutejszemu jedzeniu daaleko jeszcze do polskich smaków więc chcąc nie chcąc muszę gotować sam, a przy okazji chcę się z Wami tymi pomysłami podzielić :) Smacznego :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

AlicjaSwidwin 21 sierpnia 2009 Twój przepis posiada magiczne słowo KALAFIOR więc na bank go wypróbuję
Brzmi baaardzo pysznie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wkzcris 09 sierpnia 2009 no,no az musze sprobowac brzmi zachecajaco,a jeszcze w dodatku przepis mezszczyzny to juz rewelka.Moj maz jak cos upichci to poprostu palce lizac!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 07 sierpnia 2009 Całkiem fajny pomysł, tyle że zamiast margaryny, lepsze będzie masło. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Eiffel84 07 sierpnia 2009 Zapomniałem dodać, że na ziemniaczki trzeba dać ok. 3 łyżki margaryny zanim włożymy je do piekarnika. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń