Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z mandarynkami

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20667

Dodano: 01.04.2009

Odsłon: 1651

Mandarynki wraz z likierem pomarańczowym nadają naleśnikom niepowtarzalny egzotyczny smak.

Składniki

  • ciasto: mąka, 10 dag
  • jajka, 2
  • Mleko pełnotłuste, szklanka
  • sól, szczypta
  • olej do smażenia 3 łyżki
  • Aromatyzowane masło: miekkie masło, 5 dag
  • cukier, 2 łyżki
  • mandarynki, 4
  • liker pomarańczowy, 1 kieliszek
  • pokrojona skórka pomarańczowa w cienkie paski, tylko do dekoracjo
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mandarynki starannie umyj, osusz. Z dwóch zetrzyj na tarce skórkę i wyciśnij sok, odrzucając pestki. Następnie zrób ciasto naleśnikowe. Do mąki wbij umyte jaja, dodaj sól, dolej mleko.

  2. Składniki zmiksuj na gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na 30 min. W tym czasie miękkie masło utrzyj z cukrem i sokiem. Połącz ze skórką mandarynkową.

  3. Dodaj likier i zmiksuj na gładką masę

  4. Ciasto przemieszaj. Rozgrzaną patelnię posmaruj pędzelkiem zamoczonym w oleju. Wylewaj po porcji ciasta i usmaż 6 naleśników (za każdym razem smarując patelnię odrobiną oleju)

  5. Naleśniki cienko posmaruj masłem i złóż. Pozostałe mandarynki pokrój na cząstki i podsmaż na patelni, aż puszczą sok. Zdejmij. Na patelnię włóż naleśniki i obsmaż. Udekoruj mandarynkami i skórką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń