Do góry

Dania główne Przepis na:

Niby risotto

Dania główne

Autor: Floetka

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 295

Dodano: 30.10.2009

Odsłon: 2462

Przygotowuje się je w ok. pół godziny, niezłe jest więc jako szybki obiad. Z prawdziwym risottem ma wspólny tylko pierwszy etap przygotowania (dlatego "niby"), ale za to nie potrzeba do niego żadnego specjalnego gatunku ryżu, więc jest niedrogie.

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki, razem z ogonkami, w grubsze plasterki.

  2. Na patelni o wysokich brzegach lub w garnku z grubym dnem (ja używam woka, moim zdaniem do wykonywania tego typu potraw jest po prostu najwygodniejszy, ale co kto ma i woli) rozgrzać dość dużo oleju. Na gorący wrzucić suchy ryż, podsmażać mieszając aż zrobi się lekko kremowy. Odlać olej (trochę i tak zostanie, ale wystarczy w zupełności), dodać do ryżu cebulę, chwilę podsmażyć. Dodać rosół lub wodę (tyle, żeby przykryła ryż mniej więcej na dwa cm), ewentualnie kostkę rosołową. Dodać też mięso i sos sojowy. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut.

  3. Po dziesięciu minutach dodać pieczarki, pieprz i groszek. Dusić do miękkości ryżu (nie trwa to długo) pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Floetka 27 czerwca 2010 No tak, to prawdziwe jest ze specjalnym ryżem o krótkich ziarnach, winem i dużą ilością masła ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milla_poz 27 czerwca 2010 Jest bardzo smaczne. Robię takie samo, tylko z indykiem i ziołami. W sumie nie wiem, jakie powinno być to "prawdziwe" risotto - chodzi o specjalny ryż i białe wino?? Dla mnie to jest pyszne risotto i już :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń