Do góry

Desery Przepis na:

niebo w gębie , czyli szarlotka z bezą

Desery

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6198

Dodano: 19.05.2008

Odsłon: 12361

przepis sciągnięty z internetu , ale już przeze mnie sprawdzony , godny polecenia ja pierniczę , jakie dobre!!!!!!!

Składniki

  • CIASTO:
  • 3 szkl. mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kostka masła
  • 6 zółtek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • śmietana kwaśna- ile ciasto zabierze
  • Nadzienie:
  • 2,5 kag jabłek -winnych , najlepiej kwaśnych
  • cynamon
  • Beza:
  • 6 białek
  • 1 szkl. curku
  • otarta skórka z 1 cytryny (wcześniej wyszorować )
  • cukier waniliowy
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto kruche dodając tyle śmietany , żeby dało się go szybko wyrobic. 2/3 części rozwałkować na dno dużej blachy i ponakłuwać - wstawić do lodówki, 1/3 części zamrozić ( ok 1 godz). Jabłka obrać , pokroić na cienkie plastry , ułożyć na cieście w foremce , posypać cynamonem i zetrzeć na wierzch ciasto z zamrażalnika. Wstawić do pieca -200 st na ok. 20 minut. Ubić pianę z białek , usztywnić ją cukrem (zwykłym i waniliowym). Do sztywnej piany wmieszać skórkę cytrynową.Całość rozłożyć na podpieczonym cieście. Piec jeszcze ok 15 min. w tem 180 st., potem zmniejszyć do 150 st. i piec jeszcze 20 minut przy uchylonym piekarniku. Po tym czasie wyłączyć dopływ ciepła, zostawić ciasto do ostudzenia w piecu z uchylonymi drzwiczkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Magda007 29 czerwca 2011 szarlotka jest pyszna i zrobię ją jeszcze nie raz, szkoda że nie ma zdjęcia :(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń