Do góry

Przekąski Przepis na:

Ogórki z pieprzem ziołowym

Przekąski

Autor: mamakacperka4

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 744

Dodano: 13.08.2009

Odsłon: 91463

Przepis z prasy, godny polecenia. Ogórki są naprawdę dobre.

Składniki

  • 4 KG OGÓRKÓW
  • 1 kg cebuli
  • duża garść soli
  • 2 szkl cukru
  • 2 szkl octu
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 torebki pieprzu ziołowego
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte ogórki pokroić w słupki, cebulę w talarki. Wszystko zasolić `1 garścią soli, na 1 godzinę.

  2. Póżniej: 2 szkl cukru, 2 szkl octu, 1/2 szkl oleju, 2 torebki pieprzu ziołowego. Wymieszac wszystko - ogórki z zalewa, pozostawić na noc. Przemieszac czasem.

  3. Wkładac do słoików, uzupełniac zalewą. Pasteryzować 10-12 minut. Wychodzi około 12 słoików 0,5 litrowych.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 05 sierpnia 2011 Polecam ten przepis. Ogórki wyszły przepyszne, chrupiące i słodkawe. Zniknęły w bardzo szybkim tempie. W tym roku też robię , ale z podwójnej porcji.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 23 sierpnia 2010 W tym roku zrobiłam ogórki wg Twojego przepisu. Wydaje mi się , że będą dobre, bo już podczas robienia próbowałam i miały super smak. Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Aisyrk54 20 sierpnia 2010 Już rozumiem - dokładniej się wczytałam i widzę, że nie odlewa się wody, która się pojawia po posoleniu ogórków :).

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Aisyrk54 19 sierpnia 2010 A co z wodą? Ile jej trzeba dać do zalewy?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nana74j 29 lipca 2010 własnie wczoraj zrobiłam tylko poszatkowalam ogorki na plasterki imyśle ze bedą smakowały.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mamakacperka4 26 lipca 2010 Cieszę się.... każdy ma inne gusta... ale rzeczywiście fajnie smakują. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 25 lipca 2010 W tym roku zrobiłam,próbowałam nakładając do słoików i mi smakowały - myślę ,że później będą jeszcze lepsze ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ZUZANKA102 30 października 2009 renka nie martw się jeszcze kupisz gruntowe ogórki,na rynku tylko cena wyższa niż w sezonie. Ja w zeszłym roku zaprawiłam,tak dla eksperymentu, i trzymały się doskonale, mają jednak znacznie grybszą skórkę.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 09 października 2009 Fajny przepis ,szkoda że ogórków już nie ma ,różne robiłam ,ale takich jeszcze nie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń