Do góry

Przekąski Przepis na:

Pascha z bakaliami

Przepis dnia 2008-03-20
Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20667

Dodano: 20.03.2008

Odsłon: 16852

1 porcja: 500 kcal.

Składniki

  • 1 litr śmietany kremówki
  • 1 litr mleka
  • 6 jajek
  • 1 kostka masła(25 dag)
  • 15 dag cukru pudru
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag migdałów
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • pół laski wanilii
  • owoce cytrusowe lub z puszki do dekoracji
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagotować mleko z wanilią. Do miski wbić jajka. Zalać je wrzącym mlekiem, energicznie wymieszać. Dodać śmietanę kremówkę. Całość gotować na bardzo małym ogniu, tak długo aż masa się zwarzy. Powstały twarożek przełożyć na gazę, przecedzić, dobrze osączyć zupełnie wystudzić. 2. Masło i cukier utrzeć mikserem na gładko. Gdy masa będzie puszysta, małymi porcjami dodawać do niej przygotowany twarożek, dokładnie wymieszać. 3. Rodzynki i migdały sparzyć wrzątkiem (osobno), odstawić na kilka minut. Następnie osączyć, migdały obrać, Rodzynki przełożyć na papierowy ręcznik, dokładnie osuszyć. Bakalie posiekać, wrzucić do masy twarogowej. Dodać skórkę pomarańczową. 4. Gazę zmoczyć zimną wodą, wycisnąć, wyłożyć nią formę na babkę. Wypełnić masą twarogową, mocno docisnąć i obciążyć. Wstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc do lodówki). Ostrożnie zdjąć formę, paschę przełożyć na duży talerz, udekorować owocami cytrusowymi lub z puszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń