Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń wołowa z sojową skórką

Dania główne

Autor: Kijaszek

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 14

Dodano: 11.06.2009

Odsłon: 24961

Pieczeń wołowa należy do dość trudnych dań. Mój przepis przeprowadzi Cię przez obróbkę termiczną mięska wraz z jego przyprawieniem :) Danie polecam z chlebkiem i czarnym sosem do pieczenia. Bardzo dobrze smakuje również z frytkami lub kulkami ziemniaczanymi. Warto również spróbować w kanapkach na zimno wraz z sałatą lodową i sosem czosnkowym :)

Składniki

  • Wołowina (może być cielęcina), 0,5 - 0,7 kg
  • sos sojowy, 50 ml
  • Sos słodko-kwaśny chili, 1 łyżka
  • sezam, Duża garść :)
  • Kamis Grill, 1 łyżka
  • olej, 1 - 2 łyżki
  • Czosnek granulowany ;-), 1 łyżczeka
  • Cebula granulowana (lub jedna sztuka), 1 łyżczeka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do zrobienia "marynaty" niezbędna będzie nieduża miska. Najlepiej taka, żeby całe mięsko się do niej zmieściło.

  2. Do miski wlewamy sporą ilość sosu sojowego, dodajemy olej, sezam, sos słodko-kwaśny, czosnek granulowany oraz przyprawę grillową Kamisu.

  3. Jeśli cebulka jest granulowana możemy również dodać ją do "marynaty''''. Jeśli jest cała, kroimy ją w krążki, które dodamy na końcu przed włożeniem mięska do piekarnika.

  4. Wkładamy wołowinę do "marynaty" polewając ją z każdej strony. Sezam powinien przyczepić się do mięsa, dzięki czemu sosik nie ucieknie :) Proces ten powinien trwać od 15-20 minut, żeby mięsko nasiąkło przyprawami.

  5. W przypadku większej ilości mięsa wystarczy "na oko" dodać więcej przypraw do marynaty.

  6. Nagrzewamy piekarnik do 190C, wyjmujemy mięsko z miski i wkładamy do żaroodpornego naczynia, a następnie do piekarnika.

  7. W przypadku wołowiny 0,5kg czas obróbki wyglądać będzie następująco: po 60 minutach wyłączamy piekarnik na ok 30 minut. Później włączamy na ok. 45 minut. Mięsko powinno być już gotowe! :)

  8. Jeśli mięsko waży więcej np. 1kg należy wydłużyć drugi czas obróbki cieplnej np. z 45minut do 60minut. W przypadku starszego mięsa (czasem się zdarza) należy dodać ok 20minut zarówno do 0,5kg porcji jak i 1kg.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 27 grudnia 2011 Oj, dzięki za ten przepis, jest taki dokładny i szczegółowy /a właśnie w szczegółach diabeł siedzi/. Upiec dobrze wołowinę
jest trudno, więc przepis biorę do ulubionych. Pozdrawiam.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wycisz 23 października 2009 żeby mięsko nasiąkło przyprawkami i sosikiem POWINNO BYĆ

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kijaszek 11 czerwca 2009 W punkcie 4 utkwił babol, którego nie mogę skasować :( "ważne jest żeby" - nie ważne:D tam nic nie ma ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń