Do góry

Desery Przepis na:

PIERNICZKI

Przepis dnia 2009-12-23
Desery

Autor: illonaw26

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 264

Dodano: 22.12.2009

Odsłon: 15419

Pychota:)

Składniki

  • margaryna, 0,5 kostki
  • mąka, 0,5 kg
  • jajko, 1 szt
  • przyprawa do piernika, 1 opakowanie
  • soda, 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • miód sztuczny, 400ml ( 1szkl)
  • cukier puder, 20 dag
  • kakao (jeśli mają być ciemne, jeśli nie, nie dodawać kakao), 2-3 łyżeczki
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Miód rozpuścić, ale nie zagotowywać. Jeżeli będzie zbyt gorący, ostudzić lekko. Mąkę i sodę przesiać, dodać sól i miód, i resztę składników.

  2. Wyrobić ciasto, aż do połączenia składników. Rozwałkować na placki o grubości 0,5cm i wykrawać pierniczki.

  3. Układać na blaszce w równych odstępach i piec w 150''''C - piekarnik z termoobiegiem, przez 10-15 min. Upieczone pierniczki polukrować i udekorować. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

illonaw26 23 grudnia 2009 Pierniczki po upieczeniu zazwyczaj są twarde, muszą troche poleżeć żeby skruszały. Dlatego piecze sie je tydzień wcześniej, wtedy są super miękkie. Spróbuj ten sposób, po prostu odłóż je do leżakowania, albo udekoruj i powieś takie na choince:))) pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

caryca16 23 grudnia 2009 Pomocy.. Upiekłam pierniczki i są paskudnie twarde :( Pomóżcie, czy da się je jeszcze jakoś odratować? :(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kajeczka 23 grudnia 2009 Wyglądają bardzo apetycznie. Na pewno są pyszne :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kajeczka 23 grudnia 2009 Wyglądają tak apetycznie ... Na pewno są pyszne :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 22 grudnia 2009 Wyglądają "pysznie" i ta dekoracja świąteczna.......

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń