Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na Święta, otwarty!
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 43
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 131
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 43
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 131
Składniki
Mąkę przesiewamy. Robimy małe zagłębienie, do którego wbijamy żółtko. Widelcem je rozdziabujemy. Dodajemy sól i stopniowo wodę (czasami nie potrzeba, aż całej szklanki, jeśli zauważycie, że ciasto robi się za rzadkie to stop! trzeba pamiętać, o maśle, które wiernie czeka), wyrabiając ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy miękkie masełko. Wyrabiamy. Wyrabiamy i wyrabiamy. Aż ciasto będzie gładziutkie i masełko się równomiernie rozprowadzi. Odkrawamy jedną trzecią ciasta i rozwałkowujemy na cieniutki placek i wykrawamy kółeczka. Resztę ciasta obwijamy folią spożywczą, żeby nie wyschło.
Kapustkę kroimy i wrzucamy do gara. Pieczarki obieramy kroimy na drobną kosteczkę i wrzucamy do kapustki. Podlewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, zeszkloną cebulkę i dusimy. Dusimy. Dusimy, aż cała woda nie odparuje i farsz nie będzie suchy. Pod koniec duszenia dodajemy sól i duuuużo pieprzu, chyba, że ktoś nie lubi ostrych rzeczy. Z powyższego przepisu wychodzi około 90-100 pierogów