Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113233
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 640
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1123
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 731
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113233
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 640
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1123
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 731
Składniki
Filet z kurczaka opłukać, pokroić na podłużne, cienkie kawałki (ok. 4 x 1 x 1 cm). Z przypraw i oliwy przygotować zaprawę (ziele stłuc w moździerzu, liść laurowy drobno pokruszyć). Wymieszać z nią mięso i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Tak przygotowane mięso nastawić na dużym ogniu i szybko obsmażyć. Następnie zalać wodą i dusić ok. 30-40 minut, dolewając wodę w razie potrzeby.
Mąkę rozrobić w śmietanie i mleku, zahartować kilkoma łyżkami wytworzonego sosu. Wlać do mięsa i gotować jeszcze 3-4 minuty. Pod koniec wrzucić posiekaną natkę pietruszki.
Podawać z ziemniakami lub kaszą. Na zdjęciu z kaszą gryczaną. Smacznego.