Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
WSPANIAŁY POMYSŁ NA LETNIO-JESIENNY, SEZONOWY OBIAD.
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 497
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 102
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 168
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 497
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 102
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 168
Składniki
Cebulę obieramy, kroimy w pióra, solimy i podsmażamy na oleju na złoty kolor..
Cukinię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w średnią kostkę. Dodajemy do cebuli, i dusimy pod przykryciem około 10 minut często mieszając
Gdy cukinia zmięknie przekładamy ją do innego garnka. Młode cukinie myjemy i razem ze skórką kroimy w półplasterki. Dusimy na oleju pod przykryciem do momentu odparowania wody.
W tym czasie paprykę kroimy w małą kostkę i wrzucamy do cukinii. Dusimy, aż będzie miękka. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę. Dodajemy do cukinii i papryki i doprowadzamy do zagotowania.
Powstały sos mieszamy z cukinią w osobnym garnku, doprawiamy do smaku vegetą, solą, pieprzem oraz liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem.
Warzywa dusimy do miękkości, marchewkę zcieramy na tarce o małych otworkach i dodajemy. Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy i dodajemy do pozostałych warzyw. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy.
Podgardle lub boczek podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojone w plasterki parówki, pokrojone w półplasterki pieczarki i łączymy z warzywami.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!