Do góry

Desery Przepis na:

Ptysie adwokatowe

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 10.03.2009

Odsłon: 11026

Wspaniałe na przyjęcia :)

Składniki

  • mąki, 20 dkg
  • masła, 10 dkg
  • jajek, 5
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • wody, 250 ml
  • kremówki, 500 ml
  • cytryna, 1
  • adwokata, 150 ml
  • śmietany fix, 1 opakowanie
  • cukru pudru, 5 dkg
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli , masła, poczekać aż masło się rozpuści.

  2. Do garnka przesiać mąkę, mieszając poczekać, aż wszystkie składniki się połączą.

  3. Garnek zestawić z ognia masę lekko przestudzić. Do przestudzonej masy dodać szczyptę proszku do pieczenia, wmieszać mikserem pojedynczo jajka.

  4. Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem, masę przełożyć do szprycy, wyciskać ciasteczka, jeśli nie mamy szprycy można użyć 2 łyżki.

  5. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 30minut.

  6. Upieczone jeszcze ciepłe ptysie przekroić na pół.

  7. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem ze śmietan-fiksem, dodać cukier puder, cytrynę umyć i otrzeć skórkę, sok wycisnąć, razem z adwokatem dodać do śmietany. Ptysie nadziać kremem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń