Do góry

Przekąski Przepis na:

Pyszne placki ziemniaczane

Przepis dnia 2008-07-21
Przekąski

Autor: tori

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 2326

Dodano: 17.07.2008

Odsłon: 35402

Moje ulubione danie:)

Składniki

  • 2 większe ziemniaki
  • 1 cebula
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta tymianku
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 jajko
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki zetrzeć na tarce, połączyć z jajkiem, cebulą, mąką, oliwą z oliwek rozmarynem, tymiankiem, sola i pieprzem. Dokładnie zamieszać aby nie było grudek. Smażyć na rozgrzanym oleju. Można podawać z sosem lub śmietaną. Moje ulubione to ze śmietaną :) Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

paola28 18 czerwca 2010 Przepyszna kapustka. Moja babcia taką robi. Dodaje sól, piepsz, odrobine cukru i octu. Polecam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ju-lia 31 marca 2009 Ja zamiast mąki - dosypuję do placków ziemniaczanych płatki owsiane (sporo) - pycha!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

olo20070kg 09 stycznia 2009 otoz, ja do plackow ziemniaczanych dodaje cieniutko pokrojone scinki wedliny ktora pozostala w lodowce, lub mieszam ciasto na placki z odrobina miesa mielonego:)), no i oczywiscie kwasna smietana, najlepiej wiejska:)), polecam pycha!:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ppluss 30 września 2008 upieklam dzis z dodatkiem sera!!! miod w ustach!! mniam mniam moj Pan byl zachwycony!! jestesmy swiezo po konsumpcji!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwcia 30 lipca 2008 ja dodawa�am ugotowanej kapusty kiszonej,też s� pyszne

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grubasek 21 lipca 2008 Polecam troche zmieniony przepis:Bez dodawania mąki.
Żeby była porcja placków na 2 osoby to potrzeba;
1 kg ziemniaków,
2 średnie cebule,
2 łyżki gęstej śmietany,
10 dkg rozkruszonego białego sera,
1/2 małej, suchej bułki-namoczonej i odcisniętej,
2 łyżki strtartego żółtego sera,
2 jajka,
sól, pieprz.
Zetrzec cebulę i do niej zetrzec ziiemniaki na drobnym tarku, wtedy nie pociemnieją. Odstawic na sicie żeby odciekła ze starych ziemniaków woda. Wylac wodę a osadzoną na dnie naczynia skrobię dac do startych ziemniaków. Wbic 2 jajka i dodac wyżej wymienione składniki, wszystkie lub niektóre, ile kto chce i co kto lubi.
Smażyc na oleju na złoty kolor.(Podobno najlepsze są na smalcu)
Ja polecam bez sosu ale szklankę maślanki lub kefiru lub zimne mleko. Jeśli ktoś może to też można ze szklanka śmietany.
Smacznego

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

cda72 18 lipca 2008 Witam .
Spróbuj dodać do ziemniaków sera żółtego , wg uznania - to jest dopiero pyszne.Jeśli ziemniaki zetrzesz na drobnej tarce to przy smażeniu wyjdą złociste a z serem chrupkie .Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń