Do góry

Dania główne Przepis na:

Rosół z kury

Dania główne

Autor: Nebraska

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 128

Dodano: 23.06.2009

Odsłon: 42251

Smaczny,tłuściutki i aromatyczny rosół :) Jest żółciutki :)

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. To dużego garnka nalewamy wody. Dodajemy mięso z kurczaka i indyka. W czasie gotowania dodajemy obrane i przekrojone na pół marchewkę, pietruszkę i seler. Dodajemy kapustę i kawałek pora. Lubczyk i natkę pietruszki związujemy nitką i wkładamy do garnka. Wrzucamy kostki rosołowe, doprawiamy Vegetą, solą i pieprzem.

  2. Nabitą na widelec cebulkę smażymy na palniku,aż będzie "zwęglona". Następnie dodajemy do garnka. Gotujemy wszystko aż mięso będzie ugotowane. Podajemy oczywiście z makaronem (choć z ziemniakami smakuje również dobrze) z kawałkiem ugotowanej marchewki i przystrajamy listkami natki pietruszki. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kafciek 28 sierpnia 2014 Popieram Beatka1965, jak widzę w przepisie \"kostka rosołowa\" to już dalej nie czytam.... :(

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Beatka1965 31 lipca 2011 Kto zna się na kuchni, ten unikać będzie jak ognia kostek rosołowych itp. Czy nasze babcie używały takich wynalazków? Vegeta? ( sama chemia i konserwanty ) Po co? skoro dodajemy nasze wspaniałe warzywa !!!. Także nie rozumiem gotowania np. zupy pomidorowej z przecieru w sezonie pomidorów ( tak ma moja koleżanka z pracy ). Pozdrawiam wszystkich miłośników prawdziwej kuchni.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Beata8514 02 lutego 2010 a dlaczego mi rosół wychodzi nie raz mętły?

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kora58 11 października 2009 Nigdy nie gotuję rosołu z porcji rosołowej !

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

malga8 03 lipca 2009 ja tez dodaje do rosolu kapuste (2-3 liscie)--ale z lubczykiem? musze koniecznie sprobowac----natomiast nigdy nie gotuje rosolu z porcji rosolowych (to sama tlusta skora, ktorą normalnie powinno sie wyrzucac)---

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KHTB50 03 lipca 2009 Za dużo tej chemii: "kostka rosołowa, przyprawa vegeta". Bez tych "przypraw" - odpowiednio rosół doprawiony solą i pieprzem, taż smakuje. A jest już suuuuper z własnej roboty makaronem: mąka, woda, sól (szczyptę) i jajko - zagnieść na tzw. twarde ciasto (kula); każdą kulę rozwałkować na cieniutki plaster; posypać mąką i zostawić na ok 1,5h, czyli podsuszyć ciasto; zwinąć i pokroić nożem na cieniuuutkie paseczki; rozwinąć paseczki i rozrzucić na paper pergaminowy; zostawić tak na 1 dobę (makaron przykryć czystą ściereczką); ugotować jak każdy makaron - czyli w odpowiednim czasie (od zagotowania wody ok. 10-15 min.) SMACZNEGO, a rosół będzie lepszy jak do mięsa z kurczaka i indyka dodamy nieduży kawałek wołowiny; natomiast z kapusty polecam kapustę włoską.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nikka 03 lipca 2009 najlepszy jest rosól z polaczenia miesa wolowego i drobiowego, dobrze jest tez dodac natke selera w czasie gotowania, natomiast odradzam uzywanie kostek rosolowych- same konserwante - WYRZUCIC ZA OKNO!!!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

julianna166 03 lipca 2009 Dodaję do rosołu jeszcze kawałek kaczki oraz serer/kawałek/, kilka ziaren zeela angielskiego w niedużą cebulę wbijam kilkanaści ziaren gożdzika i wszystkie składniki wkładam do wrzącej wody /unikam wtedy zbierania ''szum''

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tommi34 03 lipca 2009 kilka ziarenek fasoli "Jaś" ugotowanej osobno,lekko osolonych,wspaniałe -warto sprubować

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tommow1 03 lipca 2009 Dajmy sobie spokój z kostką rosołowa,vegetą itp.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń