Do góry

Przekąski Przepis na:

Ryba po grecku

Przekąski

Autor: madziak

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1211

Dodano: 26.07.2009

Odsłon: 58757

Robię tą rybke na każde Boże Narodzenie jak i na przyjęcia imieninowe itp. Wszystkim smakuje :)

Składniki

  • 4-6 filetów mrozonej rybki (sola,dorsz)
  • 4-5 sztuk marchewki
  • 2 pietruszki, mały por
  • seler mały
  • 2 cebule
  • 2-3 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • olej
  • łyżka przecieru pomidorowego
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o średnich oczkach, cebulę kroimy w średnią kostkę, pora w pół talarki. Wrzucamy na rozgrzany olej. Chwilę podsmażamy.Podlewamy odrobiną wody, dodajemy ziele angielskie, listek, sól i pieprz do smaku i dusimy do pożądanej miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy przecier do smaku.

  2. Na drugiej patelni smażymy posoloną i popieprzoną rybke na zloty kolor. Można wcześniej jak kto woli obtoczyć w jajku i bułce.

  3. Usmazoną i wystudzoną rybę układamy na półmisku, na wierzch kładziemy uduszone warzywa. Dekorujemy natką pietruszki. Podawać jako zimną przystawke z pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ivette 26 sierpnia 2013 ja dodaje jeszcze groszek zielony mrożony jest pyszne:)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

misiula 20 grudnia 2011 ja do koncentratu pomidorowego dodaje jeszcze musztardę :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Babu 20 grudnia 2011 ja uzywam warzyw w słupki krojonych Hortexu. Dodaje papryke czerwoną pokrojoną w paseczki, sporo czosnku, oregano do smaku, i dusze na małym ogniuna oliwie z dodatkiem wody.na koniec podlewam sosem pomidorowym tak aby było widać jarzyny ale i zaistniał smak pomidorów. Gorącymi warzywami obkładam rybę smażoną w panierce tak aby przeniknął ja smak sosu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ania_2010 20 grudnia 2011 Ja dodaję nieco więcej przecieru pomidorowego, przynajmniej małą puszeczkę, sok z połówki cytryny oraz małą, płaską łyżeczkę ostrej papryki. Dodaje to sosowi tzw. "pazura". Poza tym jadamy rybę po grecku zarówno na zimno, jak i na ciepło.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

keja 20 grudnia 2011 Rybę po grecku robię na wigilię .Z barszczu grzybowego kroję w kosteczkę jarzyny.Cebulę i czosnek smażę na oleju,dodaję na koniec smażenia przecier pomidorowy i jarzyny. Przyprawy;jarzynka,pieprz,ziele ang,goździki,gałka muszkatołowa,cukier,zielona pietruszka i szczypiorek,sok z cytryny i skórka z cytryny potarta.Rybka smażona jest cała obtulona w tych jarzynach.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewulka55 20 grudnia 2011 stiv73 jak najmniej takich kostek rosołowych kupnych używaj - jak sam robisz takie to wszystko okey - ja zamrażam pozostały rosół który mi został i uzywam do takich właśnie celów. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

stiv73 01 września 2011 Witam,ja do sosu dodaję kostę rosołową i cukier,smak jest zdecydowanie lepszy.
Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 05 sierpnia 2011 Dziękuję za miły komentarz :) Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

isiao 05 sierpnia 2011 wypróbowałam kilka innych przpisów ale Twój okazał się najlepszy ode mnie 6****** ;)
inne przepisy też masz fajne pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tegez 31 grudnia 2010 Wspaniała potrawa! Jedyne co zmodyfikowałem: używam zmielonego ziela angielskiego i nie dodaję liści laurowych. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń