Do góry

Przekąski Przepis na:

Sandwicz z bekonem

Przekąski

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4322

Dodano: 01.03.2008

Odsłon: 483

Sandwicz z bekonem udekorowany oliwkami owiniętymi cienkimi paseczkami wędliny to pożywna przekąska na co dzień lub efektowny poczęstunek dla gości ;-))

Składniki

  • 8 plastrów gotowanego kurczaka
  • 8 plastrów bekonów
  • 12 kromek chleba tostowego
  • 1 łyżeczka margaryny (niekoniecznie)
  • 4 jajka
  • 1 główka sałaty
  • 12 nadziewanych oliwek
  • 2 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić na plasterki. Na rozgrzanej patelni podsmażyć z obu stron przez 5 minut plastry bekonu i kurczaka. W tosterze lub na patelni w łyżce margaryny lekko opiec lub obsmażyć chleb.

  2. Sałatę starannie umyć, osuszyć, pokroić w paski. Majonez, ketchup i musztardę wymieszać, po czym rozsmarować na tostach. Sałatę, plasterki jajek, bekonu i kawałki kurczaka rozłożyć na połowie tostów i przykryć pozostałymi kromkami.

  3. Tak przygotowane tosty pokroić po przekątnej, spiąć je drewnianymi lub plastikowymi szpatułkami z nadzianymi oliwkami i cienkim plasterkiem bekonu. RADA: Jeżeli lubicie pikantne kanapki, można przyrządzić ogniste sandwicze. Wówczas w miejsce ketchupu należy użyć ostrego sosu np. sosu chili.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń