Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prostota przepisu. Nie wygórowana cena. Schab nigdy nie będzie tak kruchy jak przyrządzony w ten sposób.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 404
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 11293
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 67
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 404
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 11293
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 67
Składniki
Umyty i odtłuszczony schab dzielimy na kotlety. Rozbijamy mięso tłuczkiem i nacieramy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Obtaczamy kotlety w mące i smażymy na patelni z odrobiną oliwy do rumianego koloru. Z jednej i drugiej strony.
Odkładamy kotlety na osobny talerz, a w tłuszczu uzyskanym z ich smażenia rumienimy pokrojoną w talarki cebulę. Złoty kolor cebuli da na sygnał by na patelnię trafiła pokrojona kiszona kapusta. Podsmażamy całość jakieś 5 minut doprawiając angielskim zielem, liściem laurowym, pieprzem i solą.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układamy kilkoma warstwami mięso i kapustę. Warstwa mięsa - warstwa kapusty. Na wierzch trafia kilka ziaren ziela angielskiego, liści laurowych i gałązki świeżego tymianku moczonego w oliwie. Całość doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem i oblewamy całym woreczkiem słodkiej śmietanki. Schab w kapuście musi się piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Podajemy z guminklyjzami lub tradycyjną śląską kluską tartą zwaną też czorną. Boskie jedzenie mimo prostoty przepisu. BTW przepis na kluski śląskie szare znajdziecie na blogu - ZAPRASZAM