Do góry

Dania główne Przepis na:

schab w sosie serowym

Dania główne

Autor: kingens

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 326

Dodano: 17.06.2008

Odsłon: 5006

danie przepyszne, sycące i łatwe do przygotowania

Składniki

  • schab bez kości, 30dkg
  • Śmietana 30%, 200ml
  • olej/oliwa, 100ml
  • Mąka pszenna, 20g(3 łyżki)
  • ser pleśniowy "lazur niebieski", 100g
  • sól, wg.uznania
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. schab luzujemy z błon i przerostów po czym kroimy na 0.5cm plastry posypujemy solą, obsmażamy na rozgrzanym oleju a następnie podlewamy wodą i dusimy do uzyskania kruchości(ok.30-40min).W niewielkim garnku rozgrzewamy ok.5łyżek oleju na który sypiemy mąkę i mieszamy.Gdy z połączenia oleju z mąką powstanie zasmażka dolewamy śmietanę(powstaje sos beszamel) ciągle mieszając dodajemy pokruszony ser pleśniowy i czekamy aż sie zagotuje nie dodając nic więcej.Polecam podawać z młodymi ziemniaczkami pieczonymi w mundurkach oraz świeżutką surówka z młodej kapusty.życze smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kingens 30 czerwca 2008 nie tyle skrót myślowy ale przystępna forma dla każdego...szanuje opinie i podzielam:)w pełni rozumie ale tu są przepisy do domku dla każdego więc nie mieszam tu pracy:)dziękuje za uwagę i pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jarek15105 30 czerwca 2008 Czy nie śmieszy Cię nazwa tego sera Błękitny Lazur - ten ser się nazywa - błękitny błękitny. Oczywiście to" babok" tej spóldzielni mleczarskiej, trzeba im pogratulować.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jarek15105 30 czerwca 2008 Jedna uwaga z połączenia ojeju z mąką i śmietaną, nie powstaje beszamel! Beszamel jest sosem szlachetnym,i wymaga innych składników oraz starannego wykonania. Rozumiem , że to skrót myślowy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń