Do góry

Przekąski Przepis na:

SOS CHRZANOWO-ŻURAWINOWY

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20668

Dodano: 09.03.2009

Odsłon: 8701

sos w sam raz do pasztetów i mięs

Składniki

  • korzonek chrzanu
  • gęsta kwaśna śmietana, 1 łyżka
  • żurawina, 5 łyżek
  • szczypta cukru
  • czerwone półsłodkie wino, 3 łyżi
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zetrzeć 1 korzonek chrzanu na tarce o drobnyh oczkach. Sparzyć wrzątkiem, osączyć (można też użyć gotowego chrzanu ze słoiczka).

  2. Utrzeć na gładką masę z 1 łyżką gęstej kwaśnej śmietany (22%) i 5 łyżkami żurawiny do mięs (ze słoiczka). Do smaku przyprawić szczyptą cukru.

  3. Rozprowadzić 3 łyżkami czerwonego półsłodkiego wina.

  4. Gotowy sos wstawić do lodówki na godzinę. Serwować do pasztetów i zimnych mięs.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń