Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti po neapolitańsku

Dania główne

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4323

Dodano: 01.03.2008

Odsłon: 3537

Sos przygotowany z mielonego mięsa, pomidorów, cebuli i groszku sprawi, iż makaron nabierze prawdziwie włoskiego smaku... ;-)

Składniki

  • SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:
  • 40 dag spaghetti
  • 20 dag mięsa mielonego
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 puszka/słoiczek przecieru pomidotowego
  • 1 cebula
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka parmezanu lub innego żółtego sera
  • olej
  • sól, pieprz
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić w rondlu na rozgrzanym oleju. Następnie dodać pokrojony w kostkę boczek oraz mielone mięso i smażyć mieszając.

  2. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w szklance letniej wody i przelać do naczynia. Dodać przecier, sól, pieprz, mięso z cebulą i wymieszać. Całość dusić 15 minut, po czym dodać groszek i dusić jeszcze 5 minut.

  3. Spaghetti ugotować w osolonej wodzie, odsączyć, przełożyć na półmisek i polać sosem. Całość posypać natką pietruszki i startym parmezanem. RADA: Do wody, w której gotujemy makaron, dobrze jest wlać łyżkę świeżej oliwy. Makaron nie sklei się i nie będzie kipiał.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Elifia 04 marca 2008 sosem* Sorki źle wtedy napisałam:D A mąka ziemniaczana jest potrzebna, zrób spaghetti po neapolitańsku to będziesz wiedzieć po co ona;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń