Do góry

Przekąski Przepis na:

Szczawiowa z jajkiem - klasyczna :)

Przekąski

Autor: Tosca

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 1914

Dodano: 27.06.2009

Odsłon: 9587

Smaczna i zdrowa zupka. :)

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotować rosół (nie za ostry). Odłowić ugotowane mięso i jarzyny. Przecier przetrzeć do zupy przez sito (aby nie było farfocki i patyczków), zagotować. Dodać śmietanę wymieszaną dokładnie z mąką, hartując (najpierw do odrobiny zupy na łyżce). Ponownie zagotować.

  2. Gorącą zupę podawać z jajkami i zieleniną. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 31 lipca 2009 Ja w sezonie robię zupę tylko ze świeżego szczawiu, tylko nie gotuję go osobno, a siekam drobno, przesmażam na maśle i wrzucam do wywaru. A jajka kroję w kostkę i całość podaję z makaronem (np. świderki). A na zimę sama zaprawiam słoiczki, tak samo na maśle przesmażam, pakuję do słoiczków i pasteryzuję. Polecam jako dużo lepszą alternatywę dla sklepowych przecierów:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helcia 20 lipca 2009 Pyszna zupka!Ja jeszcze daję podsmażoną na maśle cebulke.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 16 lipca 2009 ok, super dzieki, z tego co mam to chyba wyjdzie mi na dwie porcyjki, ale i tak bedzie warto:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 16 lipca 2009 Hmm... Po odcięciu łodyżek i ugotowaniu (ugotuj ososbno, nie w zupie), zanim przetrzesz przez sito, powinno tego być ok pół litra, może troszkę mniej też by wystarczyło, ale wtedy będzie mniej konkretne. Do gotowania świeżego szczawiu dodaj odrobinkę soku z cytryny i ciut cukru. Najlepiej "wysmakuj", ile lubisz. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 16 lipca 2009 Jeslli uzywasz swiezy szczaw to ile by tego bylo potrzeba? Wczoraj "zwedzilam" kolezance z ogrodu swiezutki szczaw ale obawiam sie ze mam za malo...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

airin2007 27 czerwca 2009 ja dodaje tez ziemniaki narobilas mi smaka

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agus32 27 czerwca 2009 pyszna szczawiowa , uwielbiam szczególnie zimą ,ale wtedy wykorzystuję szczaw ze słoiczka który sama przygotowuję

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń