Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarteletki z serem i szynką

Przekąski

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4322

Dodano: 01.03.2008

Odsłon: 646

Tarteletki z farszem z cebuli, szynki i sera, ozdobione gałązkami natki pietruszki to doskonała przekąska do piwa lub wina.

Składniki

  • CIASTO:
  • 25 dag przesianej mąki
  • 12 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • FARSZ:
  • 3 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • łyżeczka soli
  • biały pieprz
  • 10 dag szynki pokrojonej w drobną kostkę
  • 10 dag żółtego sera (ementalera)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • SKŁADNIKI NA 8 FOREMEK!!!
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę szybko zagnieść z masłem, jajkiem i wodą, uformować kulę, przykryć i stawić na dwie godziny do lodówki.

  2. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką, wyłożyć nim foremki o średnicy 10cm. Piec 15 min w temp. 220C

  3. Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na oleju; wyjąć, odstawić do ostygnięcia. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem.

  4. Tarteletki napełniać na zmianę cebulą, szynką, serem. RADA: Jeśli przygotujemy tarteletki, wcześniej należy je podgrzać przed podaniem, gdyż tylko w ten sposób wydobędziemy ich smak i prawidłową konsystencję żółtego sera.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agulam22 04 maja 2008 wiesz to twoj problem-jak nie lubisz szynki to nie znaczy ze fuj!!!!!!!!!!
a przepis super i smakuje to wspaniale
wiem bo zrobilam a nie tylko po skladnikach ocenila!!!!!!!m

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń