Do góry

Desery Przepis na:

Tort ananasowo-kokosowy

Desery

Autor: kicia227

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 11

Dodano: 07.11.2009

Odsłon: 1448

Po prostu pyszne.

Składniki

  • ciasto biszkoptowe:
  • 4 jajka
  • 12 dag cukru
  • 12 dag mąki
  • 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • Masa ananasowa:
  • 25 dag KASI
  • 1 puszka ananasów
  • 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • Blat kokosowy:
  • 5 białek
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 5 dag KASI
  • 5 dag cukru pudru
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 łyzeczki mąki ziemniaczanej
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować biszkopt: ubić na sztywno pianę z białek, a następnie dodawać stopniowo cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodawać przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać do posmarowanej KASI tortownicy. Piec około 30-40min. w piekarniku nagrzanym do 170-180*C

  2. Syrop z ananasów uzupełnić wodą do 1/2 l. i ugotować na nim budyń. KASIĘ utrzeć na pianę i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wsypań pokrojone w drobną kostkę ananasy i wymieszać.

  3. Przygotować blat kokosowy: ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzewanego do 190*C. Piec około 15min.

  4. Przygotować polewę czekoladową: wszystkie składniki, z wyjątkiem tabliczki czekolady, stopić na małym ogniu. Dodać rozpuszczoną na parze czekoladę i od razu rozsmarować polewę na blacie kokosowym. Na biszkopcie rozsmarować masę ananasową, nakryć blatem kokosowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń